pijl

Vaakgestelde (algemene) vragenWat is spyware ?
Veel internetters weten niet precies wat spyware is of hoe ze zich hiertegen moeten beschermen.
Spyware is software die, meestal zonder dat u ervan weet, automatisch op uw pc wordt geïnstalleerd. Na installatie verzamelt de software vervolgens informatie over een gebruiker en geeft die door aan een individu of bedrijf. De gegevens worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Als u spyware heeft, dan krijgt u bijvoorbeeld tijdens het surfen pop-ups van hypotheken terwijl u net op een site van een makelaar hebt gekeken. Soms wordt de door de spyware verzamelde informatie zelfs gebruikt voor schadelijke zaken.

Volgens de virusbestrijder Computer Associates vertegenwoordigt het uitwisselprogramma Kazaa het grootste spywaregevaar op internet. Het bedrijf heeft een spyware top-vijf opgesteld waarin Kazaa op de eerste plaats staat. Andere programma’s in de lijst zijn Ezula, Adopt.Hotbar.com, GameSpy Arcade en Download Accelerator Plus.

Het behalen van de eerste positie door Kazaa wordt veroorzaakt door het feit dat het programma zo veel is gedownload. Meer dan 200 miljoen personen hebben voor het programma gekozen.

Kazaa was enkele jaren geleden één van de grote katalysatoren voor de verspreiding van allerlei dubieuze software. Mensen die Kazaa op hun pc zetten, kregen er automatisch programma's als Ezula, New.net en Cydoor bij. Veel Kazaa-gebruikers zijn ondertussen overgegaan op Kazaa Lite, een variant van Kazaa zonder spyware (bron: Webwereld).

Om u te beschermen tegen spyware, adviseren wij u om een Anti Spyware programma te downloaden dat met regelmaat uw pc scant. Alle programma’s en registraties in uw besturingssysteem worden zo opgespoord. U krijgt dan een melding en kunt aangeven of u het wilt verwijderen, tijdelijk uitschakelen of toelaten (dit doet u alleen als u zeker weet dat u het gevonden item kunt vertrouwen).

Veel gebruikte Anti Spyware programma’s zijn te verkrijgen op:

Ad-Aware

Spyware Doctor 2.1

Spycatcher 3.0

Spybot Search & Destroy 1.3


Wat is een worm ?
Technisch gesproken is een worm geen virus. De naam "worm" komt uit een boek van J.Brunner. Dit boek heet "The Shockwave Rider".In dit boek wordt een op hol geslagen computer uitgeschakeld met een programma genaamd "tape worm".

Oorspronkelijk waren wormen juist programma's die mensen behulpzaam waren bij het computer gebruik. De eerste destructieve worm, genaamd Morris, was op zich een goed programma. Het programma crashte echter waardoor een heel netwerk plat ging.

In zijn algemeenheid is een worm een programma dat uw computer binnenkomt en dan een of andere actie start. Een "host program", dit is een programma waaraan een virus is gekoppeld, heeft een worm niet nodig.
Enkele van de bekendste wormen zijn Morris , Anna Kournikova, Code Red 1 en 2. Deze wormen veroorzaken veel schade aan computers van mensen die( vaak ondoordacht) het programma binnenhalen.

Anders dan bij virussen, hebben wormen geen verdere actie van de gebruiker nodig om hun werk te beginnen. Eenmaal op de computer aanwezig begint een worm dadelijk met zijn vernietigende werk, en kijkt tegelijkertijd naar (internet) verbindingen waarna het zichzelf kopieert en naar andere computers zendt. Vergelijken we een worm met een virus voor wat betreft de schadelijke werking, dan wint de worm.
Als U denkt dat U een worm hebt opgelopen kunt U hieronder een gratis tool downloaden om hiernaar te zoeken en deze eventueel te verwijderen:

McAfee Stinger

---------------------------

Wat is spam ?
'Spam' is in grote lijnen alle ongevraagde berichten die electronisch onder je aandacht worden gebracht. Bijvoorbeeld: e-mail Spam and Usenet spam. E-mail spam is ongevraagde commerciële reclame van welke aard dan ook. Onder Usenet spam valt excessieve multiposting of crossposting, off-topic posting, ongepaste postings (binaire bestanden in een niet-.binaries groep) en commerciële postings. Vanaf het moment dat men ontdekte hoe goedkoop en makkelijk het is om de snelheid en de interconnectiviteit van het Internet te misbruiken, hebben spammers het Internet volgepropt met hun ongevraagde berichten en reclame. Het is een serieus probleem geworden. Het is een verspilling van belangrijke Internet-hulpbronnen: lange-afstand bandbreedte, kostbare tijd van gebruikers en netwerkbeheerders, en uiteindelijk de bruikbaarheid en nut van het hele Internet.

tip:
Bent u doelwit van ongevraagde e-mail dan zijn er meerdere stappen die u kunt ondernemen. Dien een klacht in bij het adres waarvan de spam afkomstig is. Beter nog: bel ze op om uw klacht in te dienen. Dien ook een klacht in bij de ISP van de spammer. Configureer uw e-mailprogramma om berichten met bepaalde headers of woorden uit te filteren. Gebruik een plug-in of programma die dit zelfde werk nog beter doet. Als u een spambericht ontvangt met illegale inhoud, geef het door aan de politie.